Werk naar een plot

Het plot is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van je manuscript. Ze noemen het ook wel het geraamte waaraan je de rest van je verhaal kunt ophangen. Een belangrijke structuur dus. Maar hoe zet je die op?

Waar wil je naartoe met je manuscript? Eerder hebben we je al de vraag gesteld: wat wil ik overbrengen? Als je dat concreet maakt, vormt zich een plot. Wil je bijvoorbeeld overbrengen hoe wonderschoon je reis naar Santiago de Compostella is geweest? Dan vormt je plot zich bijvoorbeeld door je route uit te stippelen en die te beschrijven. De hoogtepunten van je reis heb je, als het goed is, al benoemd bij stap 2. Deze kun je nu uit gaan werken. Voor een plot is het vooral van belang dat je voor ogen houdt waar je naartoe wilt, pas dan merk je wat er nodig is om daar te komen.

Gebruik een heldere structuur
Voor een non-fictie boek komen hier andere zaken aan de orde dan voor fictie. Het is voor een non-fictie manuscript namelijk van belang om een heldere structuur aan te brengen in het onderwerp. Behandel bijvoorbeeld eerst de achtergrond, vertel dan over de noodzaak van je theorie, en deel die op in stukken praktijk, voorbeelden, toepassingen en meer theorie.

Voor een fictief boek, zoals een roman of een thriller, is een heldere structuur ook belangrijk, alleen ziet deze er wel wat anders uit. Het is meer in de vorm van een rode draad in het verhaal, dan in een puntsgewijze uitleg. Je kunt zelf bepalen hoe ingewikkeld je het wilt maken. Kies je voor veel onderlinge verbanden? Dan moet je zelf goed je aandacht erbij houden.

Zorg voor spanning
Een plot is een uitermate handige tool om bijvoorbeeld spanning mee op te bouwen. Je bepaalt zelf wat je hiervan namelijk weergeeft in je vertelling, en wat je voor jezelf houdt, maar misschien alleen laat doorschemeren voor de lezer.

“Zet je personages in om spanning op te bouwen”

Je personages zijn hierbij de handigste tool. Door hen kun je gebeurtenissen ensceneren, verwarring zaaien, verdriet tonen. Kijk voor meer tips over het gebruik van je personages op onze blog, of bij de volgende stap.

Let er wel op dat je plot geloofwaardig blijft. Prop geen drie gebeurtenissen in een week tijd, maar geef aandacht en ruimte voor elke scène. Het is voor de lezer interessant om te lezen hoe een persoon omgaat met een situatie, naast de situatie op zichzelf. Het is aan jou om hier de balans in te vinden.


Stappenplan

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.