Winnaars van dé schrijversprijs BoekGoud 2016

Uitgeverij Boekscout overhandigde op 31 maart 2017 het felbegeerde BoekGoud aan de auteurs van de boeken die werden gelezen, geprezen en uiteindelijk gekozen tot ultieme favoriet door de publieks- en vakjury. De prijzen werden groots uitgereikt op het kantoor van de printing-on-demand-uitgeverij in Soest.

Alle boeken die tussen 1 februari 2016 en 31 januari 2017 werden uitgegeven door de uitgeverij, maakten kans op de vakjuryprijs en de overall publieksprijs. Twintig auteurs werden door het publiek verkozen tot winnaar in hun eigen genre. Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën. Alle genomineerde auteurs reisden af naar Soest om erachter te komen wie de ultieme kroon op het werk zou winnen.

Winnaars Vakjuryprijs 2016

Vakjuryprijs Non - Fictie

Operatie geslaagd - Erik Krikke

In het winnende boek lopen heden en verleden op een aangename en duidelijke wijze door elkaar heen. De gekozen stijl zorgt ervoor dat het verhaal met het ‘heftige’ onderwerp op een makkelijke manier leesbaar is voor iedereen.


1. Erik Krikke - Operatie Geslaagd

2. Piet Sanders - Verklaring van het Bijbelboek HOOGLIED

3. Frank de Bont - Komt een dokter bij de koe

Vakjuryprijs Fictie

Twee keer woordwaarde - Anneke van Dok

De winnaar is het boek dat het beste is uitgewerkt, met de beste stijl- en taalbeheersing, met meerdere door elkaar verweven verhaallijnen. De winnaar weet een grotere groep lezers aan te spreken.


1. Anneke van Dok - Twee keer woordwaarde

2. Marion Vermeulen - NINA - Prima Ballerina Absoluta

3. Erik Hendriks - Chocopasta & Pindakaas

Vakjuryprijs YO!

Praedictio - Nynke Scholte

In het winnende boek zit spanning, vriendschap, oorlog en liefde. Je hebt al deze elementen toegevoegd en deze gecombineerd tot deze meeslepende fantasy. Wij geloven bijna niet dat je nog zo jong bent, zo volwassen schrijf je. Chapeau!


1. Nynke Scholte - Praedictio

2. Maartje van Houwelingen - Doorzichtig

3. Lenno Vranken - De wereld achter de spiegel

Vakjury 2016

Anja Meulenbelt
Juryvoorzitter Fictie

Ed van Heijzen
Juryvoorzitter Non-Fictie

Marja Vos
Juryvoorzitter YO!

Anoek Polman
Manuscriptencaptain

Winnaar overall publieksprijs BoekGoud 2016

Het lezende publiek heeft bepaald wat hij de beste boeken van 2016 vond. De lezers deden dit aan de hand van een online stem op de BoekGoud website, waarbij zij naast hun stem ook een onderbouwd oordeel achter moesten laten, om zo te benadrukken waarom juist dit boek de publieksprijs verdiende.

De winnaar van de publieksprijs werd bepaald aan de hand van twee rondes. In de eerste ronde werden er uiteindelijk twintig winnaars verkozen per genre. In de tweede ronde kon er alleen nog gestemd worden op de categoriewinnaars. Eén van deze categoriewinnaars won de overall publieksprijs. Deze overall publiekswinnaar sleepte uiteindelijk €750,- in de wacht.

Deze overallwinnaar van de publieksprijs ontving massaal stemmen van het lezende publiek. De stemmende lezers vonden het winnende boek meeslepend, oprecht en aangrijpend. Het indrukwekkende boek ‘Operatie geslaagd’ van Erik Krikke won daarmee naast de vakjuryprijs ook de publieksprijs van BoekGoud 2016. In zijn boek geeft de schrijver op schokkende wijze een kijkje in het leven als operatieassistent chirurgie in Afghanistan.

Categoriewinnaars

De BoekGoud verkiezing

De BoekGoud prijs werd dit jaar door Uitgeverij Boekscout in een geheel nieuw jasje gestoken. De uitgeverij, die dit jaar haar tienjarig jubileum viert, wilde met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. Erwin de Haan, directeur van uitgeverij Boekscout: “Deze prijzen gelden echt als de bevestiging voor het harde werk van de auteur.” Alle auteurs die in het jaar 2016 een contract tekenden bij Boekscout, maakten automatisch kans. Na deze succesvolle editie zal er ook in 2017 opnieuw iemand met BoekGoud beloond worden.

Win jij komend jaar BoekGoud?